MUKE PO DIJETI

KOJU DIJETU ODABRATI?

Ljeto je na vratima i lagali bi kad bi rekli da nam nije bitno kako izgledamo, imamo li kilu viška ili možda manjka. U utrci za savršenim izgledom, pomalo deprimirani raznim Instagram izdanjima poznatih influencerica, za sigurno je svatko od nas barem jednom pokušao biti na dijeti ne bi li došli korak bliže ideali.

U današnje vrijeme, dijeta ima svakakvih. A kad kažem dijeta, mislim na specifičan način prehrane i ne nužno na teški deficit kalorija.

Keto, Paleo, UN, Fasting, Atkins, DASH… nastavi niz. Ima ih bezbroj i svaka ima svoje zagovornike. Za i protiv. Kako uopće biti pametan i u moru ponuđenog odabrati upravo ono što nam odgovara, na način da nam ne šteti i da će dugoročno dati neki rezultat.

Kako zapravo izabrati dijetu koja je pravi izbor za nas? Mislim da ovo ostaje vječno pitanje.

Govoreći iz osobnog iskustva, nikad nisam imala uspješne dijete. Nikad ih se zapravo niti nisam bila u stanju dugoročno držati. Rekla bih da je razlog tome bio, što nikad nisam vidjela rezultate koji su mi odgovarali i davali mi poticaj da nastavim. Drugim riječima, omjer uloženo i dobiveno mi nije odgovarao. I posve sam sigurna da je tako sa svima.

A onda, mi se dogodila dijagnoza. Zbog nje sam odlučila pokrenuti prilično restriktivnu AIP dijetu o kojoj ću još pisati, i kojoj ću se dosta posvetiti na blogu jer mi je dala uvid u stvari kojih nisam bila ni svjesna a koje želim podijeliti sa vama.

Pohvalit ću se da sam na toj dijeti već 9 tjedana. „Zgriješila“ sam par puta sa zabranjenim namirnicama, ali se i pokajala.

Dijete, kakve god one bile, tu su da nam uvedu restrikcije u prehranu. Ogladne stomak i nahrane ego, a pri tome  daju željeni rezultat. Moramo biti svjesni, da niti jedna dijeta ne može biti zauvijek. Kad-tad se vraćamo starim navikama koje nas vode na sam razočaravajući početak priče.

Moramo mijenjati sebe, da bi tek onda mijenjali ono što unosimo. Promjena mentalnih programa i obrazaca je najteža ali nije nemoguća. Sve ono što jesmo nas je dovelo tu gdje smo sad. Ako imate cilj, koji bi prije svega trebao biti ozbiljan i imati naglasak na zdravlju, onda ništa nije nemoguće. Trebat će Vam jedino vremena da si posložite kockice u glavi i započnete avanturu. Zapamtite da svaki put počinje prvim korakom pa makar on bio i najmanji. Budite ponosni na njega jer znajte da će vas upravo on dovest do cilja.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)